מכה ליבואניות הרכבים: מה קרה בשנה החולפת?
יש שיגידו שבשל המצב הפוליטי במדינה, יש שיגידו שהסיבה לכך נטועה במלחמת "חרבות ברזל" שפקדה אותנו, אך בשורה התחתונה מדובר ביוקר המחייה, שוב. בחודשים האחרונים, יבואניות הרכב נוחלות מכה רצינית בכנף, בזמן שלקוחות פרטיים קונים פחות רכבים יד ראשונה, וזאת ביחס לשנה שעברה.
יבואניות רבות טוענות שמדובר למעשה בעייפות צרכנים, אך על כך הן מודיעות בלב כבד שכן זו עלולה להיות אחת הבעיות הקשות ביותר בענף הרכב הישראלי, במיוחד עבור היבואניות. לצד כל זאת, מספרי המכירה של היבואניות עדיין שומרות על מדדים גבוהים, ועובדה זו דווקא מפתיע.
כיצד מפצות היבואניות על עייפות הצרכנים?
על אף ה"עייפות" של הצרכנים, או יותר נכון יהיה לומר בלית ברירה, יבואניות הרכב היו חייבות לשמור על הכנסה כלשהי, ולשם כך הן החליטו למכור את הרכבים אותם הביאו ארצה, ולהעמיד אותם למכירת רכבי ליסינג, ולשוק הליסינג באופן כללי.
כך למעשה, הן עדיין מצליחות לשמור על הישגים גבוהים בדיווח המכירות, אך בפועל שווי מכירות אלו נמוך בהרבה מהמכירות ללקוחות פרטיים, שכן עסקאות בין היבואניות לחברות הליסינג עומדות על סכומים נמוכים בהרבה.
בבדיקה שנערכה, עלה כי מלבד החשמלית הנמכרת במדינה BYD, ישנם לא מעט רכבים שנמכרו כאשר רובם רכבים משפחתיים כגון האוקטביה מבית סקודה, יונדאי אלנטרה וכן i20. על אף שניכר כי מדובר בנתון מעודד, בפועל מכירת הרכבים האלו התבצע מהיבואניות למלאים של חברות הליסינג השונות ולא לצרכנים פרטיים.
האם מכירת דגמים משפחתיים מעידה על צורך בשוק?
שאלה זו הכרחית לאחר שהבנו מהם הדגמים הנמכרים ביותר בשנה החולפת עד כה, אך התשובה אליה היא לא. מה שעולה מבדיקה מעמיקה יותר, הוא שיבואניות הרכב השונות פשוט סגרו עסקאות עבור מכירת רכבי ליסינג בשנת 2024, וזאת כאמור על מנת להימנע מבעיה כלכלית.
אז מה הסיבה שיבואניות מבצעות מכירת רכבי ליסינג?
המצב אליו נקלעו יבואניות הרכב מבוסס על מספר סיבות, שבגינן הן נאלצות לבצע מכירת רכבי ליסינג. סיבות אלו, מסבירות לנו את ההיגיון וההצדקה שמאחורי הדבר, רק שעבור היבואניות הדבר לא קפץ בזמן.
סיבה מספר 1: הרכבים החשמליים
הסיבה הראשונה נובעת מהעובדה שקניית רכבים חשמליים, שמהווים את רוב הרכבים שמיובאים כיום ארצה, יקרה מאוד.
ה"באז" שהיה בתקופה האחרונה על החשמליות אינו מלהיב יותר את כל הישראלים ואת חלקם אף מרתיע כיום, ובכך היבואניות מתקשות לשווק את הרכבים שיבוא עד כה וכבר בארץ או בדרכם לכאן.
סיבה מספר 2: רכבים משפחתיים
גם עבור הרכבים ה"רגילים", נתח השוק שיכול להרשות לעצמו לרכוש רכב יד ראשונה מהחברה רק הולך ומצטמצם, לצד המחירים שרק הולכים וגדלים.
רכב משפחתי חדש, אינו יורד ממחיר ממוצע של 150,000 וכולנו יכולים להסכים שמדובר בסכום לא קטן.
סיבה מספר 3: התעייפות צרכנים
עם הזמן, לקוחות פרטיים רבים הבינו כי הדגמים החשמליים החדשים שמגיעים ארצה אינם אלא שדרוגים קוסמטיים של הרכבים שכבר קיימים.
זאת, לא מטיב ליבואנים שרוצים למכור את הדגמים החדשים, ובפרט שעלות הייבוא שלהם רק הולכת וגדלה עם כל המצב במזרח התיכון, המיסוי, עלות התחזוקה ועוד ועוד.
סיבה מספר 4: תמחור שנוי במחלוקת
בשל הופעתם של דגמים כה רבים בתחום הרכבים החשמליים, חברות ויבואנים רבים מחליטים להטות ולשנות את מחירי הדגמים בהתאם למלאי שקיים אצלם.
דבר זה גורם לשבירת תמחור הרכבים, ומוביל יבואנים רבים לאי הצלחה במכירת הרכבים שלהם. לפיכך, הם נאלצים למכור את הרכבים לחברות ליסינג, עבור מכירת רכבי ליסינג שנחשבים ליד ראשונה עם 0 קילומטר.
איך זה משפיע על הצרכן בקצה?
לסיכום, השאלה החשובה ביותר בשורה התחתונה היא "איך זה משפיע עליי?". ובכן עבור הצרכן הפרטי מדובר בגדול ב-2 אפשרויות קיימות:
- קניית רכבים חשמליים "ישנים" בעלות נמוכה, אך תוך התמודדות עם עלויות גבוהות מהצד השני כגון ביטוחים, עמדות טעינה, מיסוי וכדומה.
- קניית רכבים חדשים דרך מכירת רכבי ליסינג, תוך התמודדות עם עליית מכירים גבוה בנתח שוק זה, שכן מדובר ב"יד ראשונה עם 0 קילומטר".
אז מה עושים? כרגיל, ממשיכים להתמודד עם יוקר המחייה, וממשיכים הלאה עד שתצוץ הבעיה הבאה.